ENGLISH | DEUTSCH | ROMANA
Click aici pentru ultimile conferinte ...
Cautati cele mai noi
informatii ?
Email :  

vezi programul de conferinte

De la Est la Vest

O mare parte a resurselor companiei noastre este alocată suportului firmelor din Europa de Est care și-au dezvoltat propriile produse și cu care au obținut o poziție importantă pe piața națională și care acum se orientează spre extinderea pe piețele regionale și internaționale pentru a-și continua dezvoltarea afacerii.

Într-o economie care devine din ce în ce mai globalizată, o creștere sănătoasă bazată pe cerințele pieții este strict necesară și credem că aceasta este cea mai puternică strategie de dezvoltare a unei firme.

Creșterea unei afaceri în mod natural odată cu piața este un proces putem spune organic, natural care se derulează singur și este caracteristic unei țări emergente în dezvoltare, dar a crește o afacere în mod intenționat, într-un mod sănătos și într-un ritm susținut va oferi oricărei companii un avantaj competitiv în fața competitorilor. Constanța dezvoltării afacerii pe piața locală ca și o implementare continuă pe alte noi piețe de interes va asigura acea creștere sănătoasă cu profituri pe termen lung.

În prezent mulți antreprenori din Europa de Est au ajuns la acel stadiu de dezvoltare a firmelor lor în care se află în fața următoarei dileme: să aibă o atitudine pro-activă prin crearea unei strategii de dezvoltare bazată pe cerințele pieții și care prin implementare asigură atingerea obiectivelor dorite sau să își pastreze o atitudine reactivă la condițiile și cerințele pieții care este în cele mai multe dintre cazuri rezultatul unei practici anterioare când firmele au crescut odată cu piața fără un plan de dezvoltare prestabilit pe obiective.

Ca urmare se nasc câteva întrebări firești :
De ce aș avea nevoie de aportul unor consultanți de strategie de dezvoltare în acest moment? De ce nu aș putea sa îmi dezvolt compania singur așa cum am făcut-o și pînă acum?

Întrebare: De ce Consultanță Strategică?
O firmă este ca un organism viu, cu propria structură internă guvernată de strategia proprie și cultura proprie a companiei.

Strategia unei companii trece periodic printr-un propriu ciclu de viată: o faz㠓latent㔠și una de “dezvoltare”. În cele mai multe cazuri, după etapa inițială de start-up a firmei în care se dezvoltă un plan de afaceri și care este aplicat în prima perioadă de operare, întreprinderile mici și mijlocii intră intr-o fază latentă, de amorțire în care își diminuează capacitatea de reacție la stimulii interni și externi. În această situație, obiectivele strategice ale firmei nu mai trec printr-un proces de revizuire și activitatea conducerii firmei alunecă spre o activitate de rutină prin concentrarea exclusivă pe funcțiile operaționale ale activității de zi cu zi rezultate din presiunile administrative.

Mecanismul de analiză strategică este reactivat doar cand un nou produs sau serviciu este adăugat paletei de produse/servicii oferite pieții și se impune o analiză a investiției necesare pentru viitorul companiei. Desigur atunci când activitatea de planificare și managementul dezvoltării este realizată intern în cadrul organizației, sub directa îndrumare a acționarilor fimei aceștia se confruntă cu dificultăți de obiectivitate. Din păcate de cele mai multe ori acest fapt are ca rezultat intrarea intr-o criză de dezvolatare a firmei. În cazul firmelor mari, această activitate este monitorizată și realizată în cadrul unui departament separat care asigură obiectivitatea procesului, dar în cazul firmelor mici si mijlocii acestea nu iși pot permite o structură lărgită cu implicații directe în creșterea costurilor administrative.

După cum menționează Dl. Elliott Davis într-un studiu publicat în Noiembrie 2005 în revista “Growth Business” și realizat pentru companiile din Marea Britanie un uimitor procent de 80% dintre propietarii de companii mici și mijlocii sunt ingrijorați de acest fenomen și mulți dintre aceștia se sfătuiesc în problemele de dezvoltare a companiilor doar cu parteneri de afaceri în loc să solicite un sfat din partea unui consultant de specialitate.

Poate că cea mai mare surpriză este că indiferent de sursa ajutorului sau tipul de ajutor aproape 50% din cei intervievați au declarat că se bazează pe sfaturile partenerului de viață (soț/soție) și 15% nu împărtășesc temerile cu nimeni. Doar 2% din repondenți se sfătuiesc cu directorii financiari și ca o lovitură pentru bancheri, nici un participant nu are încredere în sfaturile acestora. Companiile mici și mijlocii Est Europene care sunt relativ tinere urmează aceași cale de reacție dar care este agravată de situația data de desfașurarea activităților în economii emergente în dezvoltare cu concentrare pe piața locală și care au ajuns acum în impas. O provocare și mai mare provine din procesul de aderare la Uniunea Europeană care forțează companiile să identifice noi soluții în acest nou mediu de afaceri impus de noile reglementări. Ne aflăm oare în fața unui punct de turnură în viața companiilor? Vom continua să ne dezvoltăm ca pâna acum sau ne aflăm în fața unei perioade de câțiva ani de stagnare urmată de o cădere?

Răspuns : Deoarece așa de multe afaceri cad victime condițiilor de piață iar altele propriilor greșeli interne prin încercarea de rezolvare prin forțe proprii a problemelor de strategie apărute, tot mai multe companii caută soluții prin colaborări temporare sau pe proiect prin apelarea la Strategia de Consultanță de specialitate.

2006 COPYRIGHT, AT CONCEPTS. TOATE DREPTURILE REZERVATE.
PENTRU MAI MULTE INFORMATII NE PUTETI CONTACTA LA office@at-concepts.com
|| twenty - www.twenty.ro